Porteføljeoppdatering uke 21 – vi satser på indekseffekten!

Nå er det bare en uke igjen av konkurransen, og med 20 % opp til ledergruppen må vi dessverre vinke farvel til seieren i årets skoleduell. Vi er allikevel stolt over å ha ledet i nesten halvparten av årets skoleduell, selv om vi har fått en litt trå avslutning. Vi er nå nede på tredjeplass med omtrent 5% opp til nummer to, men vi håper fortsatt det er mulig å ta de igjen på slutten.

Vi ser igjen en litt økende volatilitet i markedet, som henger sammen med Trumps vinglete holdning til Kina og et håp om avtale i handelskrigen som mørkner. Nå nærmer også mai seg slutten, og kanskje den gode gamle «sell in May and stay away» kan ha noe for seg i år?

Bouvet, DNO og oljepris

Bouvet må fremheves som et selskap som har gjort det godt i det siste med et Q1 resultat som viste over 20% økning i inntekter, og 38% vekst i bunnlinjen. De fortsetter å imponere, og vi har nå totalt sett over 30% gevinst der. Selv med en voldsom stigning den siste tiden, og en aksjekurs i stigende trendkanal fra 2013 med årlig stigningstakt på 32% (kilde: Investtech), ser det fortsatt ikke dyrt ut. Tar man de fire siste kvartalene ligger p/e på 19. Vårt estimat er at p/e faller ned til 15 for 2019 tall. Ikke så dyrt for et selskap med imponerende vekst i et attraktivt marked.

Oljeprisen og DNO har vært mer skuffende, med en oljepris som torsdag falt brått, og er nede i 68 dollar fatet. Det har ført til at DNO er ned 9% siste uken, og er nå under den viktige støtten på 16 kroner. Vi må nok derfor diskutere om vi burde selge selskapet før konkurranseslutt.

Kjøp av SDSD og Hexagon

I slutten av april kjøpte vi SDSD og Hexagon. SDSD eier PSV skip (forsyningsskip til offshore), som har hatt meget gode rater fra mars frem til i dag. Det har til tider vært nesten utsolgt med PSV i Nordsjøen denne våren, og det har blitt spådd enda strammere marked til sommeren. Dette er høysesongen for offshore skip i Nordsjøen, av naturlige årsaker som mildere klima. Det er ikke like mange skip man kan ta ut av opplag som i fjor, så det er en høyere sannsynlighet for at ratene kan holde seg høyere lengre. Men man burde kanskje være kjapp ute hvis man ser at ratene endrer seg til det verre igjen.

Det som er bra med SDSD er at de har null gjeld og mye cash, og har lav break-even i forhold til mange av de andre gjeldstyngede selskapene. Siden flere selskaper sliter med mye gjeld etter flere dårlige år, er det også muligheter for nye billige kjøp av forsyningsskip fra selskaper i trøbbel. Gode kjøp av PSV skip er også noe som gjør selskapet attraktivt, de har vært flinke til å kjøpe av selskaper i en truet situasjon og når markedet har vært dårlig tidligere. Til slutt ser det billig priset ut med p/b i overkant av 0,8 og p/NAV (price/Net Asset Value) nærmere 0,7. Vi er optimistiske frem mot sommeren, men har ikke så mye lenger horisont enn det (og vi må uansett selge om en uke i skoleduellen). Men mai ble dessverre ikke helt slik vi så for oss, og vi ligger med 4% tap der.

Hexagon er et selskap som er del av fornybar bølgen på Oslo børs, og de holder også på med hydrogen som NEL. De lager først og fremst lettvekts sylindere til lagring og transport av gass, og de har også fått flere kontrakter om å levere hydrogentanker til biler. I motsetning til NEL tjener de allerede gode penger og har i flere år hatt positiv bunnlinje. De skal også inn i hovedindeksen den 1 juni, så det kan hjelpe på etterspørselen av selskapet frem mot konkurranseslutt.

Indekseffekten

Den siste uken skal vi i tillegg til Hexagon også kjøpe AMSC og Fjordkraft som skal inn i hovedindeksen (OSEBX) den 1 juni. Elkem skal også inn i hovedindeksen, men vi venter litt med den siden selskapet svinger veldig etter hvordan samtalene om handelskrigen utarter seg. Vi håper å knappe noen prosent på konkurrentene våre den siste uken ved å gjøre dette. Derfor har vi også solgt Pareto Bank og Hunter Group, for å ha penger til å kjøre på med indekseffekten. Totalt skal nesten 40 % av vår portefølje være i selskapene som skal inn i indeks.

Indekseffekten er et kjent fenomen som har blitt forsket mye på i S&P 500, og henviser til at selskaper som går inn i kjente indekser ofte har en høyere avkastning enn normalt i tiden før de kommer inn i indeks. Men det fungerer også her hjemme, og egne tall viser at den kumulative gjennomsnittlige unormale avkastningen er på ca 6% de siste 10 dagene før selskapene kommer inn i OSEBX-indeksen (tall fra 2009 til 2017), der dagen før de kommer inn i indeks er den klart beste dagen med et gjennomsnitt på over 3%. Dette er blant annet på grunn av indeksfond og andre som vekter seg opp i disse aksjene dagene før de kommer inn i indeks. Det er også over 70% sjanse for at hver enkelt aksje er positiv de siste 10 dagene før selskapene går inn i indeks. Men standardavviket er høyt, så man må passe på å fordele sjansene slik at man fint kan klare seg med en smell eller to.

Så håper vi å få en god siste uke av konkurransen. Vi kommer med en oppsummering av skoleduellen til neste uke, som blir siste oppdatering fra oss dette skoleåret.