Porteføljen vår stiger sakte men sikkert opp igjen mot break even og vi er nå 1% unna å ha positiv avkastning siden starten av skoleduellen i høst. Det er betraktelig bedre enn Oslo børs som er ned litt over 7% etter en trøblete senhøst.
Oljeprisen har steget litt de siste ukene, og er nå tilbake over 60 dollar fatet. Den økte oljeprisen har gjort at aksjekursene til DNO og Magseis har steget hhv 28 og 25% hittil i år, mens porteføljen vår er opp 11% mot hovedindeksen på Oslo børs opp 5%. Men den siste uken har vår portefølje vært forholdsvis flat, hjulpet av en liten nedgang i oljeprisen og på Oslo børs. NEL har stått for den beste presentasjonen i vår portefølje denne uken med 6,25% stigning, og gjort at vi enda en uke har gjort det bedre enn børsen. NEL har vært en skikkelig rakett for oss siden vi tok den inn på 3,5 kroner i høst, en stigning på over 60%! Den står nå for 12% av vår portefølje. Ellers har de andre aksjene i vår portefølje vært tilnærmet flate denne uken.
DNO har kjøpt opp Faroe Petroleum
DNO har kommet med flere positive nyheter siden sist porteføljerapport. DNO har nå suksessfullt klart å kjøpe opp Faroe Petroleum, etter at budøkningen tidlig i januar fra 152 til 160 pence fikk fart på aksepter til budet. De har nå en eierandel på ca 76% i Faroe Petroelum, hvis man tar med både antall aksjer de har kjøpt og antall aksjer med eiere som har akseptert budet. Etter at DNO kom opp i en eierandel over 50% snudde styret til Faroe, og de anbefalte nå aksjonærene i Faroe å selge sine aksjer. Dette gjorde de blant annet siden DNO planla å deliste selskapet fra børsen hvis de fikk over 75% av aksjene i selskapet, og de mente også at DNO med kontroll over selskapet ikke kom til å handle etter minoritetseiernes interesser. For aksjonærer i Faroe vil delisting føre til at det blir vanskelig å få kjøpt og solgt aksjer i selskapet, og styret tror derfor aksjonærene i Faroe kommer best ut av det ved å selge før den tid. Derfor har DNO nå i praksis kjøpt opp hele selskapet, og prosessen med delisting av selskapet på børsen i London har allerede startet. Kjøpet av Faroe ser ut til å ha bli gjort med god timing under de siste måneders oljenedtur, og kjøpet mener flere analytikere er gjort til en god pris. DNO har nå fått diversifisert sin produksjons portefølje, og har nå blitt en større spiller som ikke kun er i Irak. Med bare Irak som produksjonsland ville DNO kanskje aldri bli handlet til særlig høyere multipler, og en diversifisering av selskapet kan derfor hjelpe på prisingen.
DNO var også blant selskapene som fikk flest letelisenser i konsensjonsrunden 2018 for norsk sokkel, med 18 letelisenser, derav 5 som operatør. Bare Equinor og Aker BP fikk flere. I tillegg fikk Faroe Petroleum 8 lisenser, så totalt kan man si de fikk hele 26 letelisenser i denne konsensjonsrunden. Fra før hadde DNO interesser i 22 letelisenser på norsk sokkel, så nå har de hele 40. Hvis man legger til Faroe sine lisenser på britisk og norsk sokkel har de nå interesser i over 80 lisenser i Nordsjøen og Norskehavet, noe som gir en ytterligere diversifisering av selskapet.
Pareto Bank – kvartalsresultat Q4
Pareto Bank var første selskap i vår portefølje som kom med kvartalsresultat for fjerde kvartal. De kom med tall torsdag og viste en fortsatt god vekst i inntekter, men økte nedskrivninger på utlån ødela resultatet en del. De hadde en vekst på nesten 15% i netto renteinntekter, men nedskrivninger av lån økte til 23,6 millioner fra 1 million i fjor. Dette gjorde at de tjente litt mindre enn i fjor, de fikk en EPS på 1,19 kroner mot 1,24 kroner i Q4 2017. Derfor gikk også egenkapitalavkastningen ned fra 14,3% til 12,3%. Det var hovedsakelig individuelle nedskrivninger på utlån innenfor eiendom som økte tapene så mye, og som en prosjektbank som de er så må man regne med større svingninger på både tap og vekst i utlån enn hos andre typer banker. Man må derfor se på banken over flere kvartaler, kanskje år, for å kunne ta slutninger. Pareto bank mener dette tapet var innenfor de normale svingninger i selskapet, og vi får vel bare vente å se de neste kvartalene om dette stemmer. Med mer gjennomsnittlige tap for utlån burde egenkapitalavkastningen vært på høye 14%.
Totalt for 2018 så tjente de 5,38 kroner per aksje, mot 5,28 kroner per aksje i 2017. Dette er det beste resultatet til banken noensinne, og tilsier en p/e på 6,7. P/B ligger på 0,93, og med en egenkapitalavkastning i 2018 på 14,6% synes vi banken fortsatt ser veldig billig ut. Egenkapitalavkastningen er dog noe lavere enn i fjor hvor PARB hadde en egenkapitalavkastning på 16%. Målet for 2019 er forøvrig fortsatt en egenkapitalavkastning over 15%.
Ellers hadde de en god vekst i utlån som vokste med 948 millioner i 4 kvartal og med 2,190 milliarder kroner i 2018, og de knuste dermed guidingen i vekst for 2018 som var på mellom 1 og 1,5 milliarder kroner. De hadde også lavere kostnader i Q4 enn i fjor hvis vi tar vekk nedskrivninger på utlån, og vi synes at selskapet fortsatt ser ut som en attraktiv langsiktig investering.
Vi ser frem mot mer action i vår portefølje under resultatsesongen som fortsetter de neste ukene!